Nädal 10 | Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Sel nädalal uurime Eben Mogleni artiklit, mis käsitleb autoriõiguste litsentse ja nende asjakohasust seoses vaba tarkvara ja sellega seotud uut tüüpi litsentside ilmumisega.

Artiklis on sätestatud, et mõned litsentsimise vormid kahjustavad tegelikult tehnoloogilist arengut mingil kujul rohkem kui nende võimalik puudumine. Kuigi meie maailmas, mida kontrollivad reeglid, on enamasti võimatu midagi luua ilma litsentsita, et anda teistele teada, et see on tõepoolest teie omand. Tegelikult ei pruugi millegi varana hoidmine alati kasulik tunduda, välja arvatud juhul, kui räägime rahalisest kasust, on see kindlasti vara jaotamine ja konkreetsed kasutustingimused. Kui aga minna vaba tarkvara olemuse juurde, siis peame tunnistama, et vaba tarkvara ja selle loomise põhieesmärk on tõsta loovust ja edendada tehnoloogilist progressi tempos, mis on võimatu eraettevõtete tarkvara lähtekoodide kinniste uste taga.

Autoriõigus on asjakohane teema erinevates valdkondades, kuid erinevat tüüpi litsentsid ei ole alati rakendatavad väljaspool tarkvaramaailma. Tegelikult seisab vaba tarkvara isegi uut tüüpi tarkvara levitamise litsentside ilmnemisel silmitsi paljude erinevate väljakutsetega, mis on minu arvates peamiselt seotud turvalisuse ja kasutajate tehnilise võimekusega. Lisaks sätestatakse artiklis, et vaba tarkvara esilekerkimine kujutab endast olulist väljakutset traditsioonilistele omandi- ja omandimõistetele ning võib muuta seda, kuidas me tehnoloogiast ja ühiskonnast mõtleme.

Kokkuvõttes mõjutavad autoriõiguse litsentsid tarkvara arendamist, kasutamist ja levitamist, mis tekitab täiendavaid juriidilisi väljakutseid kogu vaba tarkvara kohandamise seadistusele. Aastate jooksul tekkisid uut tüüpi litsentsid, mis aitavad vaba tarkvara kogukonda ja nende ideaale, ning see artikkel aitab kaasa tehnoloogiliste edusammude ja vaba tarkvara väärtusele ning on sisuliselt väga väärtuslik teabeallikas vaba tarkvara ja autoriõiguste kohta, isegi hoolimata tõsiasi, et see on juba natuke rohkem kui 20 aastat vana. Kõike arvesse võttes on selles artiklis välja toodud teemad üsna aktuaalsed ka tänapäeval, kuid nõuavad minu hinnangul põhjalikku täiendavat analüüsi.

Comments

Popular Posts