Nädal 6 | Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

 WIPO intellektuaalomandimudeli komponendid

Sel nädalal uurime erinevaid intellektuaalomandimudeli komponente, milline neist tänapäeval kõige paremini toimib ja millist tuleb muuta.

Komponent, mis toimib

Minu arvates on tänapäeval kõige parim intellektuaalomandimudeli komponent litsents. Litsentsid kirjeldavad, kuidas konkreetset toodet võib kasutada või levitada, mis annab lõppkasutajale omal moel teatud vabadused ja piirangud. Need vabadused ja piirangud iseenesest on põhjendatud asjaoluga, et teatud toode või teenus töötati välja ja seda uuendatakse tavaliselt pidevalt vastavalt lõppkasutajate vajadustele. Kuigi enamasti, kui räägime näiteks tarkvarast, kasutatakse litsentse rohkem kasumimehhanismina, kuid me ei saa eitada, et need on lõppkasutajate jaoks põhiliselt olulised, sest kasumit kasutatakse siis nende huvides uute toodete ja funktsioonide väljatöötamiseks.

Vaatamata sellele, et me võime litsentsi vaadelda kui lubade andmise tööriista, on see minu arvates lihtsalt suurem kui lihtsalt luba. Litsentsi võib käsitleda kui konkreetset reeglite kogumit, mis oma olemuselt valvab erinevate firmade tooteid ja teisisõnu võib olla ka märgiks konkreetse toote usaldusväärsusest.

Komponent, mis tuleks põhjalikult muuta

Minu arvates tuleb autoriõiguse komponenti muuta. Kuigi intellektuaalomandi mudeli kõiki aspekte tuleb pidevalt ajakohastada, et jälgida meie maailma arenguid, tekitab autoriõiguse komponent rohkem küsimusi kui vastuseid.

Tänapäeval kehtib Internetis ütlemata reegel – kõik, mis kunagi Internetti puutub, jääb sinna igaveseks. See tähendab sisuliselt seda, et Internetist ei saa midagi kustutada ja kõik saavad sellele igal ajal juurde pääseda. Arvestades seda ja tehisintellektisüsteemide tõusu, pole autoriõigustega kaitstud teosed nüüd enam nii kaitstud kui varem. AI-süsteemid peavad olema koolitatud ja neil peab olema ülesannete täitmiseks juurdepääs informatsioonile. Ja kui tehisintellekt kasutab Internetist leitud andmeid, kus kõike ei saa kunagi kustutada, saavad autoriõigustega kaitstud teosed teabeallikateks, mida saab muuta, kopeerida ja levitada isegi ilma autori teadmata. Seetõttu tuleb erinevate autorite tööde kaitsmiseks luua uusi lahendusi.

 Viited:

  • https://www.wipo.int/copyright/en/ 
  • https://copyrightalliance.org/copyright-issues-2023/


Comments

Popular Posts