Nädal 8 | IT proff...?

Sel nädalal on vaja läbi viia kolme erineva diplomi/tunnistuse rollide analüüs (IT-)tööturul.

Võiks öelda, et inimese karjääritee algab haridusest ja lõpetatud haridus annab tavaliselt teatud tüüpi tunnistuse, mis tõendab inimese teadmiste taset. Inimene saab alati valida, kas ta soovib saada konkreetset tunnistust, kõrgkooli- või kutsekõrgkoolidiplomi, kuid see ei tähenda, et valida saab ainult ühte ja teist ei saa tulevikus teha. Kuid ikkagi on põhiküsimus selles, mis neil vahet on.

Kõrgkoolidiplom

Kui me räägime konkreetselt IT-st, siis bakalaureusekraad arvutiteaduses või mõnes muus IT-ga seotud valdkonnas võib anda tugeva aluse infotehnoloogia teooriale ja põhimõtetele. Seda tüüpi kraadi eelistavad tööandjad sageli spetsiifilisemate rollide jaoks, kuna see näitab teadmiste sügavust ja laiust, mida kinnitab teoreetilisem erialane õppekava. Kuid muidugi on ka miinuseid kõrgkoolidiplomil. Kuigi see annab põhjaliku teoreetilise tausta, ei anna see palju praktilist kogemust, mida saaks kohe IT-valdkonnas rakendada, nii et enamasti peate ikkagi alustama algtaseme positsioonidelt, mis annavad teile võimaluse oma teadmisi praktiseerida.

Kutsekoolidiplom

Rakendus-/kutsekõrgharidusdiplom võib anda rohkem praktilisi kogemusi konkreetsete IT-vahendite, tehnoloogiate ja protsessidega kui kõrgkoolidiplom. Need programmid keskenduvad sageli praktilistele oskustele ja tööandjad võivad neid eelistada algtasemel või tehnilistel ametikohtadel. Samas osutub see haridusliik mõneti kasulikuks ja ühtaegu kasutuks, sest ei anna samasuguseid teoreetilisi teadmisi kui kõrgkooli õppekava. Ainult kutsekõrgkoolidiplomi omamine piirab, millisel ametikohal inimene töötada võib ja mõnikord isegi palka. 

Erialane kutsetunnistus

Kutsetunnistused annavad spetsiifilisema väljaõppe ja teadmised konkreetsete IT-tehnoloogiate kohta. Sertifikaadid on kasulikud tõendamaks, et teil on spetsiifilised oskused või teadmised konkreetse IT-tehnoloogia kohta. Need on hea täiendus teie oskustele ja nendel on väärtus tööturul, kuid nad ise ei anna laialdasi teoreetilisi teadmisi. Sertifikaadid on enamasti üsna kallid, nii et peate ka sellega arvestama.

_____________________________________________________________________________________

Kokkuvõtteks tahan öelda, et olenemata sellest, millist tüüpi tunnistust või diplomit valite, on alati parem läbi mõelda, mida te hetkel kõige rohkem vajate. Teil võib olla palju diplomeid ja tunnistusi, kuid oluline on teoreetiliste ja praktiliste teadmiste hea kombinatsioon.

Comments

Popular Posts